Hvad er UBVA?

UBVA Banner

UBVA står for Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde. Vi er et udvalg under Akademikerne og varetager akademikeres interesser i relation til immaterialret, dvs. primært ophavsret og patentret. I praksis arbejder vi først og fremmest med ophavsret.

Udvalgets medlemmer er udpeget direkte af de organisationer, der er medlemmer af Akademikerne.

Se UBVA's kommissorium her.

UBVAs medlemmer er alle sammen folk, der til daglig har ophavsretten tæt inde på livet. Formanden er normalt en universitetsjurist, udpeget af Djøf.

UBVAs opgaver er bl.a.:

  • ­Vi hjælper Akademikernes medlemsorganisationers medlemmer i sager om immaterialret, især ophavsret.
  • Vi besvarer spørgsmål om ophavsret, sendt til os via denne hjemmeside. Man behøver ikke være akademiker eller medlem af en af Akademikernes medlemsorganisationer for at sende os spørgsmål.
  • Vi holder gratis kurser i ophavsret. Men behøver ikke være akademiker eller medlem af en af Akademikernes medlemsorganisationer for at komme med på kurserne.
  • Vi støtter udbredelse af information om immaterialret, især ophavsret. Bl.a. giver vi økonomisk støtte til bøger om ophavsret. Normalt bliver bøgerne bagefter, med forfatterens samtykke, lagt gratis til download her på hjemmesiden under "Publikationer".
  • Vi holder symposier om ophavsret. Bagefter kan man se dem som web-tv her på hjemmesiden.
  • Vi deltager i lovforberedende arbejde og afgiver høringssvar i forbindelse med ændringer af ophavsretsloven.

UBVA er også medlem af organisationer, der beskæftiger sig med ophavsrettigheder, som repræsentanter for akademikerne. Bl.a. er UBVA medlem af Copydan Tekst og Nodes bestyrelse, Samrådet for Ophavsret, Forfatternes task force, Rettighedsalliancen m.m. 

Hvis du tilmelder dig UBVAs nyhedsbrev i venstremenuen, holder vi dig løbende orienteret om kommende kurser, symposier, udgivelser m.m.

Har du spørgsmål om UBVA, så skriv til lederen af UBVA-sekretariatet Henrik Faursby Ahlers på hfa@ac.dk

 

Redigeret 11. september 2015